GÜNDEM

  • Zincir markette satılan o ete dikkat! Böcek kanı tespit edildi

    Namet aç-bitir yiyenler veya önceden yemiş olanlar dikkat. Son gelen bilgiye göre Namet dana jambon içinden çıkan şoka uğrattı.

    İŞTE O ŞİKAYET VE DELİL

    Namet jambon E120 içeriyor yani karmin, yani böcekten almışlar renklendiriciyi sanki başka bir şey kalmamış, bir de helal kesim diyor ya haram olan kan ve böcek içeren bir renklendiriciyi, aslında alenen renklendirici olarak böcek kullanıyor başka firmalar bunu bıraktı ama Namet hala kullanıyor, aldım evde bakınca şok oldum, yarın iade edeceğim, çök kötü çok.

    KARMİN NEDİR?

    Carmine, ayrıca kırmız (çıkarıldığı böcek için), kırmız özü, kıpkırmızı göl veya karmin gölü, doğal kırmızı 4, CI 75470 veya E120 , karminik asit’ten türetilen alüminyumdan kompleks elde edilen parlak-kırmızı renkte bir pigment’dir.[1] Aynı zamanda özellikle koyu kırmızı renk için genel bir terimdir.

    İngilizce “carmine” kelimesi Fransızca “carmin” (12. yüzyıl), Ortaçağ Latincesi “carminium” kelimesinden, Farsça Arapça: قرمز qirmiz (“kızıl”), kendisi Orta Farsça carmir (“kırmızı, kıpkırmızı”) kökünden gelir.[2] Farsça “carmir” terimi muhtemelen “krmi” (“solucan, böcek”) kökünden Sanskritçe “krimiga” (“böcek tarafından üretilen”) ile aynı kökten gelmektedir. Farsça “solucan, böcek” kelimesi “kirm”dir ve İran’da (Pers) kırmızı renklendirici karmin, İran Kermes vermilio ve kırmız gibi ölü dişi böceklerin vücutlarından çıkarılmıştır.[3]:131 Terimin biçimi, Latince’de İber kökenli olduğu söylenen “minium” (“kırmızı kurşun cinnabar”) tarafından da etkilenmiş olabilir. “Karmin” kelimesi, 1799 gibi erken bir tarihte bir renk adı olarak kullanılmıştır.[4] yoğurt, şeker ve belirli meyve suyu markalarında kullanılan popüler bir gıda rengidir, en dikkat çekici olanları yakut kırmızısı çeşididir.

    Kaynak: wikipedia

    Barlovento, Kanarya Adaları’nda büyüyen bir Dactylopius coccus dişi kümesi

    Opuntia ficus-indica ev sahibi kaktüsler deki Zapotec yuvaları

  • Kapalı alanda maske yasak mı?

    Son dakika: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından kaldırılan kısıtlamalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Maske uygulamasıyla ilgili yeni kararlar alındığını belirten Bakan Koca, “Bundan sonra artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı, kurumlara girişlerde HES kodu kontrolü yapılmayacak. Ayrıca bazı durumlarda havalandırma ve mesafe kuralına uyuluyorsa maske takmak şart değil” dedi.

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘nın geçtiğimiz haftalarda “Size önemli haber vereceğim” dediği Bilim Kurulu toplantısı bugün saat 16.00’da başladı. Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, alınan kararlar hakkında açıklamalarda bulundu.

    Maskelerle ilgili merakla beklenen kararı duyuran Bakan Koca, “Bundan sonra artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Bazı durumlarda havalandırma ve mesafe kuralına uyuluyorsa maske takmak şart değil” dedi.

    Kamu kurum kuruluşları, restoran ve alışveriş merkezlerindeki HES kodu uygulamasının da kaldırıldığını belirten Koca, “Hastalık belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek. Okullarda 2 vaka çıkması halinde sınıfın kapatılması gerekmemektedir. Pozitif çıkan öğrenci izole edilecek” dedi.

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:”Bugünkü buluşmamızsa sanırım ilk günkü endişeli konuşmalarına önem bakımından yakın, duygu bakımından son derece pozitiftir. Size nihayet beklediğiniz haberleri vereceğim. Kısıtlamalardan çok onların yerini almaya başlayan serbestlikten söz edeceğim. Huzurlarınızdaki kişi 2 yıl boyunca size kısıtlama ısrarında bulunan kişidir.

    Covid-19 salgının ciddiyetini ilk kavrayan ülkelerden biri olmuştur. Koronavirüs Bilim Kurulumuz, bugün olduğu gibi gelişmeleri mercek altında tuttu ve öneriler geliştirdi. Tedbirleri ele alan salgınla mücadele edeceğimizi tanımlayan tedavi rehberlerini hazırladı. DSÖ küresel bir salgınla karşı karşıya olunduğunu henüz ilan etmeden her türlü tedbiri planlayan bu kuruldur. Bilim Kurulunun bütün üyelerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Salgın sürecinde gerekli tedbirlere erken başvurduk.

    Bu açıdan bakıldığında salgın hastalığın vaka sayılarına kıyasla en az etkilediği ülkeler arasındayız. Şu anda salgının toplumsal hayatımızı eskisine oranla çok daha az etkilediğini vurgulamak isterim. Teşekkür borçlu olduğumuz, varlıkları ile iftihar ettiğimiz çok insan var. Hekim, hemşire, sağlık çalışanları, kolluk kuvvetleri, ilgili bakanlıkların personeline şükranlarımı sunuyorum. En büyük teşekkürü ise aziz milletimiz hak ediyor. Birlikte eşsiz bir mücadele verdik. Bir süredir sizlere Covid dediğimiz hastalığın gündemde kalma vasfını kaybetmekte olduğunu söylüyorum. Bu sonuca dünyanın pek çok ülkesinde de varıldığını alınan kararlar nedeniyle biliyoruz.

    Ülkemizde de bazı kısıtlamalar kalkmıştı. Salgının biteceğine dair somut işaretler gördüğümüzde şartları normalleştirecek adımları attık. Karantina, izolasyon süreleri, tarama testleri, temaslılık süreleri konularında değişikliğe gittik. Gelinen noktada hepimizin bilmesi gereken Covid-19’la mücadelenin bundan böyle bilhassa aşıyla verileceğidir. Salgın hastalıkta kullanılmak üzere geliştirilmiş bir ilaç da var. 65 yaş üzeri ve bağışıklığı baskılanmış kişilere dağıtılmasına başladık. Şimdi sıra salgını toplumsal hayatımızın hakim unsuru olmaktan sağduyulu bir şekilde çıkarmakta, bir bakıma salgın esaretinden gerçek hayata geçmekte. Bilim insanlarımızdan henüz erken diyen, bekleme taraftarı olanlar da var. Birçok bilim adamı ise bizlerin sosyal gerçekleri dünyadaki benzer gelişmeleri dikkate alarak salgın baskısından kurtulmuş hayata dönüş için aldığımız inisiyatifi destekliyor.

    haberler.com

  • Sucukta domuz eti çıkan firma 2022! Resmen açıklandı! Tam liste

    Tarım ve Orman Bakanlığı, 371 firmaya ait et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, ek gıda ve çikolata da dahil olmak üzere sahte, sahte ve katkısız 559 parti ürünü kamuoyuna duyurdu. Vatandaşlar “Tarım Bakanlığı tarafından ifşa edilen sahte ürünler nelerdir?” sorusunu merak ediyor.

    TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI DOLANDIRICI ÜRÜN LİSTESİ!
    Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, sahtekarlık ve tağşiş olduğu tespit edilen işletme ve ürünlerinin parti numaraları açıklandı. Açıklamada, ülkede gıda güvenliğinin sağlanması, gıdada taklit ve tağşişin önlenmesi için gıda ve gıda ile temas eden malzeme ve malzemelerin üretimi, işlenmesi ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetlerinin büyük bir titizlikle yürütüldüğü belirtildi. , bireylerin sağlığını ve tüketici menfaatlerini korumak ve sektörde haksız rekabeti önlemek. .

    TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI AÇIKLAMA LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ!

    Gıdanın muayene ve laboratuvar sonuçlarına göre sahte veya tağşiş olduğu tespit edilen gıdaları üreten veya ithal eden, üreten veya ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti veya seri numarasını içeren bilgilerin Bozulmuş veya modifiye edilmiş gıdaları insanların hayatını ve sağlığını tehlikeye atacak şekilde satan, kamuoyu ile paylaşan. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

    “Bu uygulamamız, tüketici sağlığı ve menfaatlerinin korunmasına ve sektörde haksız rekabetin önlenmesine büyük katkı sağlamaktadır. Bakanlığımızca yapılan denetimlerin yanı sıra söz konusu uygunsuzlukların tespitinde, ilgili kurum ve kuruluşlara yapılan bildirim ve şikayetler, Tüketiciler, CİMER, Alo 174 Gıda Hattı ve Whatsapp (0 501 174 01 74) “Yardım hattı uygulamaları sonucunda gerçekleştirilen denetimlerin de payı büyük. Bu doğrultuda tüketicilerin bu uygulamaları yapmaya devam etmesi insanımızın sağlığını koruma çabalarımız açısından büyük önem taşımaktadır.”

  • Çivi yazısı nasıl yazılır? Çivi yazısını kim buldu? Çivi yazısı nedir?

    Çivi yazısını kim buldu? sorusu günümüzde hala yanıtı en çok merak edilen hususlar ortasında yer almaktadır. Tarih yazı ile başlar. Birinci yazı tipi çivi yazısıdır. Taşların üzerine fotoğraflar ya da harfler ile özel bir teknikle yazılır. Bu yazı tipi papirüsün bulunması ile son bulmuştur. Evvelce kullanılan bu yazı tipi hakkında Çivi yazısı nedir? Çivi yazısı nasıl yazılır? Çivi yazısını kim buldu? Çivi yazısı ne ile yazılır? İşte ayrıntılar haberimizde…

    ÇİVİ YAZISINI KİM BULDU?

    Çivi yazısının birinci yazı örnekleri M.Ö. 3300 yıllarında Sümerlerin Uruk kentinde bulunmuştur. Bulunan bu yazılar, ucu sivri araçlarla yazıldığı için çivi yazısı ismini almıştır.

    ÇİVİ YAZISI NASIL YAZILIR?

    Çivi yazısı hece sistemine dayanan bir yazı sistemi olduğu için, sesli harflerin (vokaller) birer işaretle gösterilebilmelerine rağmen, sessiz olanlar, (konsonantlar) bu formda yazılamaz; bunlar kesinlikle bir sesli ile birlikte belirtilmek zorundadırlar. Bu hece işaretleri de 3 küme altında toplanır.

    1) Sesli+sessiz = iğ, ud, at vb.

    2) Sessiz+sesli = ta, gu, bi vb.

    3) Sessiz+sesli+sessiz = tal, pir, kum vb.

    birinci vakitler yazı, Çince’de olduğu üzere, yüzleri sağa dönük işaretlerle, sağ üst köşeden başlayarak, aşağıya yanlışsız yazılırdı. Buna inanmamızı sağlayan neden ise, Piktografik devirde, tabiattan alınmış işaretlerin olasılıkla doğal görünümleri istikametinde yazılmış olmaları gerektiğinden kaynaklanmaktadır. Bu, tablet kısımlarının sağdan sola sıralanması, kısımlar içindeki işaretlerin ise, üstten aşağıya yazılması manasına gelir. Sonra tam olarak bilemediğimiz, lakin olasılıkla tabletin tutuluş formu üzere pratik bir nedenle, işaretler o denli bir konumda yazıldılar ve tahminen de okundular- ki, daha evvelki işaret istikametlerinden 90° sola döndüler. Böylelikle, sağdan başlayarak, üstten aşağıya hakikat yazılan sütunlar, soldan sağa yanlışsız ve alt alta yazılan satırlar haline geldi. Fakat, bu değişimin ne vakit meydana geldiği, kesin olarak saptanamamaktadır. Bir mühlet sonra ne olduğunu bilemediğimiz, lakin olasılıkla tabiatta çabuk tahrip olabilen, birinci yazı gerecinin yerini kil alınca, bu husus üzerine fotoğrafların çizilerek değil, baskı yolu ile daha kolay yapıldığı fark edildi. Böylece, fotoğraf karakterleri için ucu üçgenleştirilmiş bir kamış olan, stylus kullanılmaya başlandı. Kilin topaklanması nedeniyle, yapılması sıkıntı olan yuvarlak çizgiler ise, düz çizgilerle gösterildi, birinci vakitlerde kâtipler, bu çizgileri türlü hallerde bir ortaya getirerek, eski fotoğraf formlarını muhafazaya çalıştılar. Lakin işaretlerin çok karışmasına ve yazının zorlaşmasına neden olan bu uygulamadan kısa müddette vazgeçildi. Sonuçta kalemin kil üzerine bastırılıp, yavaşça geri çekilmesiyle çivi görünümünü andıran işaretler, fotoğraf yazısının tahtına oturdu, birinci evvel her tarafa basılan bu işaretlerin, vakitle, yeniden pratik nedenlerden ötürü, çivi başı sağa dönük olanlar terkedildi. Böylelikle yaygın olarak kullanılan yatay, dikey ve eğik çivilere, köşe çengeli denilen bir çeşidin de eklenmesiyle elde edilen işaretler, istenildiği üzere kullanılmaya başlandı. Bu işaretler, vakitle mümkün olduğunca kolaya indirgendi ve birinci devirlerde 1000 kadar olan sayıları, giderek 500-600’e kadar azaldı.Çivi yazısı, yaklaşık M.Ö. 2700 yıllarında, gerek biçimsel ve gerekse içerik gelişimini geniş ölçüde tamamladıktan sonra, birinci olarak, hece işaretleri, determinatifler ve logogramlarla yazılan, tam ve gerçek manada bir yazı sistemi oluştu.

    ÇİVİ YAZISI NEDİR?

    Tarih yazı ile başlar. Birinci yazı çeşidi çivi yazısıdır. Taşların üzerine fotoğraflar ya da harfler ile özel bir teknikle yazılır. Bu yazı tipi papirüsün bulunması ile son bulmuştur.

    Söz edilmek istenen kavramlarda, var olan kayıt sisteminin yetersiz kalması, yazının gelişmesinde çok kıymetli bir adım atılmasına neden oldu. Bu, kullanılan lisanın, birinci olarak etkin bir biçimde yazıya geçirilmesi olayıdır. Bu kademede, Sümer lisanının çoğunlukla tek heceli sözlerden oluşmasının da büyük hissesi vardır. Böylelikle, çizilen her işarette, tasvir edilen obje değil, bu sözün ses pahası ön plana çıkarılmıştır. Daha güzel anlaşılabilmesi için, bunu somut olarak örnekleyelim. Örneğin, Sümerce “dağ” sözü “KUR”, “su” “A”, “ağız” ise “KA” olarak okunurdu. Artık “KUR.A.KA” diye özel bir isim yazılmak istendiğini varsayalım. Bunun için katip, evvel bu ismi oluşturan fotoğrafları yan yana çizdi.

    Sonra bunu gören şahısların resimsel özelliklerine aldanıp, “Dağın suyu içilir” üzere, yanlış biçimde algılamalarını önlemek için de, sözün başına, bunların ses bedelleri ile okunması gerektiğini gösteren bir ikaz işareti koydu. Determinatif (belirtici) ismini verdiğimiz bu işaretler, daha sonra çivi yazısının ilerleyen evrelerinde, bayan, erkek, ırmak, ülke, kent vb. özel isimlerinin başına , bazen de sonuna konarak, yaygın bir biçimde kullanılmaya başlandı, îşte bu gelişmeye, yani sözlerin içerdikleri ses bedelleri ile okunmaya başlanmasına, “fonetizasyon aşaması” yahut “ses-leşme evresi” diyoruz. Bu kademe, Uruk III b evresine, yani yaklaşık M.Ö. 3. binin başlarına rastlar.

    birinci vakitlerde tahminen de kaçınılmaz bir mecburilik sonucunda ortaya çıkan, fotoğrafların içerdikleri ses bedellerinin kullanılmaya başlanması ile, çok daha kesin bildiriler verilebileceği çabuk kavranmıştır. Bu periyotta ortaya çıkan, değerli bir özellik de, manası göz önünde bulundurulmaksızın, sözlerin yalnızca ses bedellerindeki benzerlik yahut eşitlik nedeniyle, diğer sözlerin yazımında da kullanılmaya başlanmasıdır. Örneğin, Sümerce “ok” manasına gelen Tl işareti, birebir ses bedeline sahip olduğu için, “hayat” sözüne de, birebir işaretle yazım imkanı sağlamıştır. Elbette Sümerce okumayı bilen biri, bu iki söz ortasındaki “eş değerli-lik”ten haberdar olduğu için, “ok” işareti ile gösterilmiş bir logogramın, metnin içeriğine nazaran, “hayat” olarak okunması gerektiğini fark edecektir. Bunu Türkçede birden fazla manası olan sözler, “at”, “yüz”, “alay” ile karşılaştırabiliriz.

    Sözlerin fonetik olarak tabir edilebilmeleri, geç devirlerde çok daha fazla işlerlik kazanan, hecelerin kullanılabilmesini imkanlı kıldı. Böylelikle, ayak fotoğrafıyla gösterilen mastar halindeki “gitmek” fiilinden öte, “gidiyorum” üzere çekimli formlar da yazılabildi. Bu yenilik gitgide kuvvet kazanmasına karşın, eski logogramları, yani tek işaretli sözleri, büsbütün ortadan kaldıramadı. Kullanışlılığından ötürü, bu logografik yazı, silindir mühürler, heykeller ve steller üzerinde çivi yazısının gelişiminin sonuna kadar korundu. Lakin, bilhassa fiillerin tabirinde, yeni fonetik hece yazısı, eski formülün yerini aldı. Birtakım sözlerin birebir işaretle yazılabilmelerine rağmen, yeniden manası birebir olan sözler için değişik işaretler de yaratıldı. Örneğin, Sümerce’de GU, hem “boyun”, hem de “öküz”anlamına gelen bir sözdür. Böylelikle GU, iki farklı işaretle yazılabildi. Bu “çok işaretlilik” (polysemie) ile daha geç devirlerdeki kullanımlarla da birlikte, GU tam 14 farklı işaretle yazım imkanı buldu. Bundan öteki işaretler, “çok seslilik” (polyphonie) kazandılar. Örneğin, tek başına kullanıldığında, “gün” manasına gelen, tıpkı yazımla, BABBAR okunup “beyaz” rengini söz eden, UD işareti, söz içindeki yazılımlara nazaran, ud, pir, tam, par, lah, lih hece pahalarını de kazanmıştır.

    Artık tahminen, bu uygulamayla, bir metnin okunuşunun son derece zorlaşabileceği sorusu akla gelebilir. Bu bahiste en büyük yardımcı, makul devirlerde ve muhakkak metin kümelerinde kısıtlı sayıda işaret kullanılmış olmasıdır. Ayrıyeten birden fazla vakit metnin içeriği ve her işareti izleyen bir başkası, nasıl hakikat okunması gerektiğini kendi gösterir.

    Böylelikle M.Ö. 3. binde kullanılan söz yazısı, yerini daha gelişmiş bir söz -hece yazısı sistemine bıraktı. O vakte kadar hiçbir işareti olmayan, söz ve isimler de bu halde yazılabildi. Daha değerlisi, birebir yolla, gramere ilişkin özellikler de hayat buldu.

    Haberler.com – Gündem
  • Ehliyet sınavı soruları Şubat 2022: Ehliyet çıkmış sorular ve karşılıkları: Ehliyet imtihanı çıkmış sorular nelerdir? Çıkmış ehliyet imtihan soruları!

    Meb Ehliyet imtihan soruları; trafik ve etraf bilgisi, birinci yardım bilgisi, araç tekniği ve trafik adabı mevzularından oluşmaktadır. 50 soruluk testlerden oluşan ehliyet imtihan soruları direksiyon imtihanı öncesi her şoför adayının geçer puanı alması için çözmesi gereken sorulardır. Ehliyet çıkmış sorular, ehliyet yazılı imtihanı öncesi şoför adaylarının kendini test etmek için çözdüğü 50 soruluk testlerdir. Haberimizde yer alan ehliyet imtihan soruları ile ehliyet çıkmış sorular hakkında bilgi sahibi olabilecek ve her testin altındaki karşılıklardan kendinizi test edebileceksiniz. İşte, Ehliyet imtihanı soruları, Ehliyet imtihan soruları 2022: ehliyet çıkmış sorular ve karşılıkları, ehliyet çıkmış sorular nelerdir? İşte çıkmış ehliyet imtihan soruları haberimizde…

    EHLİYET İMTİHAN SORULARI (50 SORU)

    1.) Ülkemizde 112 acil telefon çizgisi, öncelikle hangi hizmet için kullanılmaktadır?

    A) İtfaiye

    B) Ambulans

    C) Polis imdat

    D) Jandarma imdat

    2.) Aşağıdakilerden hangisi, kazazedenin ikinci değerlendirilme evrelerinden olan “Baştan Aşağı Kontrol” basamağında yer alır?

    A) İsmi ve soyadının öğrenilmesi

    B) Kullandığı ilaçların belirlenmesi

    C) Ferdî özgeçmişinin öğrenilmesi

    D) Teneffüs sayısının kıymetlendirilmesi

    3.) Aşağıdakilerden hangisi, kaza sonrası inançlı bir ortamın oluşturulması için yapılması gereken uygulamalardandır?

    A) Yardımı güçleştirecek meraklı şahısların olay yerinden uzaklaştırılması

    B) Olay yerinin başka araç şoförleri tarafından görünmesinin engellenmesi

    C) Araç LPG´li ise bagajında bulunan tüpün vanasının kapatılmaması

    D) Kazaya uğrayan aracın kontağının açık bırakılması

    4.) Fotoğrafta görülen hareket, hangi hedefle uygulanır?

    A) Kanamanın durdurulması için

    B) Sirkülasyonun kıymetlendirilmesi için

    C) Kemik kırıklarının tespit edilmesi için

    D) Yabancı cisim tıkanmalarında teneffüs yolunu açmak için

    5.) Yetişkinlere ve bebeklere yapılan temel ömür takviyesi uygulamasında, göğüs kemiği kaç cm aşağı inecek formda kalp basısı uygulanır?

    A) Yetişkin:2, Bebek:1

    B) Yetişkin:3, Bebek:2

    C) Yetişkin:5, Bebek:4

    D) Yetişkin:7, Bebek:6

    6.) Birinci yardımcı olarak bulunduğunuz bir kaza yerinde, kazazedelerden birinin öksürme ile ağzından açık kırmızı renkte, köpüklü kan geldiğini gözlemlediniz.

    Bu durumda, aşağıdaki organlardan hangisinin yaralandığını düşünürsünüz?

    A) Böbrek

    B) Akciğer

    C) Bağırsak

    D) Karaciğer

    7.) Kalp-damar sisteminin yaşamsal organlara uygun oranda kanlanma yapamaması nedeniyle ortaya çıkan, tansiyon düşüklüğü ile seyreden ve ani gelişen dolanım yetmezliğine – – – – denir.

    Bu sözde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?

    A) şok

    B) havale

    C) epilepsi

    D) bayılma

    8.) Baş yaralanması sebebiyle bayılan ve daha sonra kendine gelen yaralıya, aşağıdakilerden hangisi uygulanır?

    A) Başı sıcak su ile yıkanır.

    B) Bulantı önleyici ve ağrı kesici ilaç verilir.

    C) Olağan faaliyetini sürdürmesine müsaade verilir.

    D) En az 12-24 saat mühlet ile doktor denetiminde tutulur.

    9) Şuur kaybının en ileri durumu, koma hâli olarak bilinir.

    Buna nazaran, aşağıdakilerden hangisi koma hâli belirtilerindendir?

    A) Öksürmek

    B) Yutkunmak

    C) İdrar kaçırmak

    D) Sesli dürtülere reaksiyon vermek

    10.) Delici göğüs yaralanmalarında kazazedeye, aşağıdaki konumlardan hangisi verilir?

    11.) I. Damar ve hudut sıkışmasına

    II. Çıkığın sık sık tekrar etmesine

    III. Eklem bağlarının düzelmeyecek ölçüde tahrip olmasına

    Çıkmış kemiğin uzman olmayan bireylerce eklem boşluğuna konulmaya çalışılması, üstte verilenlerden hangilerine neden olabilir?

    A) Yalnız I

    B) I ve II

    C) II ve III

    D) I, II ve III

    12.) Sürükleme formülleri;

    I. Çok kilolu ve iri yarı bireylerin taşınmasında,

    II. Kazazedelerin dar, basık ve geçiş zahmeti olan bir yerden çıkarılmasında kullanılır.

    Verilenler için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

    A) I. yanlışsız, II. yanlış

    B) I. yanlış, II. hakikat

    C) Her ikisi de yanlışsız

    D) Her ikisi de yanlış

    13.) Haldeki kara yoluna ne isim verilir?

    A) Tali yol

    B) Geçiş yolu

    C) İlişki yolu

    D) Bölünmüş yol

    14.) Şoförü dahil oturma yeri on yediyi aşmayan otobüslere ne isim verilir?

    A) Minibüs

    B) Tramvay

    C) Kamyonet

    D) Arazi taşıtı

    15.) Trafik görevlisinin hangi hareketi geceleyin “dönüş” işaretidir?

    16.) Işıklı trafik işaret aygıtında kırmızı ile birlikte sarı ışığın yanması, beklemekte olan şoföre neyi bildirir?

    A) Geri dönmesini

    B) Motoru durdurmasını

    C) Harekete hazırlanmasını

    D) Biraz sonra kırmızı ışığın yanacağını

    17.) Taşıt yolu üzerine çizilen haldeki yatay işaretleme, şoförlere aşağıdakilerden hangisini bildirir?

    A) Kavşağa 50 m kaldığını

    B) Taban (en az) sürat sonunu

    C) Azami (en yüksek) sürat hududunu

    D) Öndeki araca 50 m´den fazla yaklaşılmamasını

    18.) Haldeki trafik işareti aşağıdakilerden hangisini bildirir?

    A) Kasisli yola girileceğini

    B) Yolda çalışma olduğunu

    C) Yolun trafiğe kapalı olduğunu

    D) Motorlu taşıtların giremeyeceğini

    19.) Kara yolunun sağ ve soluna konan biçimdeki trafik işaretleri, şoförlere aşağıdakilerden hangisine yaklaşıldığını bildirir?

    A) Kavşağa

    B) Köprüye

    C) Tali yola

    D) Demir yoluna

    20.) Haldeki trafik işareti aşağıdakilerden hangisini bildirir?

    A) Mopet yolunu

    B) Bisiklet yolunu

    C) Mopetin giremeyeceğini

    D) Motosikletin giremeyeceğini

    21.) Aralıklı yanıp sönen sarı ışık aşağıdakilerden hangisiyle birebir manası taşır?

    22.) Aşağıdakilerden hangisinin tek taraflı yollarda yapılması yasaktır?

    A) Yol eğimliyse çıkışta kullanılan vitesle inilmesi

    B) Park hareketi yaparken geri gidilmesi

    C) Sürat azaltmak için frene basılması

    D) Karşıt taraftan yola girilmesi

    23.) Tersine bir işaret yoksa haldeki aracın yerleşim yeri içindeki azami suratı saatte kaç kilometredir?

    A) 50

    B) 70

    C) 80

    D) 90

    24.) Görüş yetersizliği olan zirve üstü ve dönemeçlerde, aşağıdakilerden hangisinin yapılması yasaktır?

    A) Suratın azaltılması

    B) Öndeki aracın geçilmesi

    C) Takip aralığı kuralına uyulması

    D) Bulunduğu şeridin sağına yaklaşılması

    25.) Formdaki 1 numaralı aracın saatteki suratı 70 kilometredir.

    Takip aralığı, saatteki suratın en az yarısı kadar metre olduğuna nazaran; 1 numaralı araç ile önündeki araç ortasında en az kaç metre olmalıdır?

    A) 35

    B) 50

    C) 70

    D) 140

    26.) Formdaki üzere sola dönüş yapacak olan şoför, aşağıdakilerden hangilerini yapmalıdır?

    I. Sola dönüş lambasını yakmalı

    II. Suratını azaltmalı

    III. Dar bir kavisle dönmeli

    A) Yalnız I

    B) I ve II

    C) II ve III

    D) I, II ve III

    27.) Formdaki denetimsiz kavşakta birinci geçiş hakkını hangi araç kullanmalıdır?

    A) Araba

    B) Kamyonet

    C) Motosiklet

    D) At arabası

    28.) “Kırmızı ışıklı trafik işaretinde yahut yetkili memurun dur işaretinde geçme” trafik kazalarında – – – – sayılan hâllerdendir.

    Verilen sözde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?

    A) asli kusur

    B) tali kusur

    C) yol kusuru

    D) kusuru paylaştırma

    29.) Kara yollarında seyreden araçların yüklenmesine ait adaplara nazaran, aşağıdakilerden hangisinin yapılması yasaktır?

    A) Araç istikrarının korunması

    B) Trafik güvenliğinin dikkate alınması

    C) Taşıma hududuna ve dingil yüküne uyulması

    D) Taşınan yük üzerine yahut araç dışına yolcu bindirilmesi

    30.) Motorlu bisiklet, motosiklet ve şoförleriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisinin yapılması yasaktır?

    A) Şoför ardında kâfi oturma yeri olsa bile bir bireyden fazlasının taşınması

    B) Gidiş istikametine nazaran yolun en sağından seyredilmesi

    C) Tehlikeli unsur taşıyan araçların geçilmesi

    D) Geçme yaparken sinyal verilmesi

    31.) Araç sahiplerinin aşağıdakilerden hangisini yaptırması zaruridir?

    A) Kasko sigortası

    B) Zarurî mali sorumluluk sigortası

    C) Mecburî zelzele sigortası

    D) Hırsızlık sigortası

    32.) Bir araç çevreyi rahatsız edecek formda duman ve gürültü çıkarıyorsa aşağıdakilerden hangisi uygulanır?

    A) Şoförüne mahpus cezası verilir.

    B) Araç sahibine yalnızca para cezası verilir.

    C) İhtar edilir, tekrarı halinde araç trafikten men edilir.

    D) Şoförü trafikten ömür uzunluğu men edilir.

    33. I. Sürülen taşıtın cinsine uygun olması

    II. Yetkililerin istemesi hâlinde gösterilmesi

    III. Taşıt sürerken şoförün yanında bulundurması

    Motorlu taşıt şoför evrakıyla ilgili olarak üstte verilenlerden hangileri mecburidir?

    A) Yalnız I

    B) I ve II

    C) II ve III

    D) I, II ve III

    34.) Frene basıldığı andan itibaren, aracın durmasına kadar geçen müddette kat edilen yola “fren mesafesi” denir.

    Buna nazaran, aşağıdakilerden hangisi fren aralığını etkileyen faktörlerden biri değildir?

    A) Aracın suratı

    B) Yolun eğimi

    C) Lastiklerin durumu

    D) Yolun genişliği

    35.) Haritalarda gösterilen haldeki işaret, aşağıdakilerden hangisine verilen yol numarasıdır?

    A) Otoyol

    B) Demir yolu

    C) Devlet yolu

    D) Milletlerarası yol

    36.) Aşağıdakilerden hangisi, motordaki basınçlı yanmış gazların çıkarken oluşturacağı sesi azaltır?

    A) Emme susturucusu

    B) Egzoz susturucusu

    C) Emme manifoldu

    D) Egzoz supabı

    37.) Motoru çalıştırmak için uzun mühlet ve sıkça marş yapılması aşağıdakilerden hangisinin ömrünü kısaltır?

    A) Fren pedalının

    B) Far ampulünün

    C) Marş motorunun

    D) Silecek motorunun

    38.) Aracın gösterge panelinde biçimdeki ihtar lambasının yanıyor olması neyi bildirir?

    A) Elektrik devresinde çok şarj yahut düşük şarj olduğunu

    B) Art cam rezistansının çalışmakta olduğunu

    C) Soğutma sıvısı sıcaklığının çok yükseldiğini

    D) Motor kaputunun tam kapanmadığını

    39.) Motorda çalışan kesimlerin paklığını hangi sistem sağlar?

    A) Yağlama sistemi

    B) Şarj sistemi

    C) Ateşleme sistemi

    D) Soğutma sistemi

    40.) Radyatör hortumlarında çatlaklar varsa ne yapılır?

    A) Bantlanır.

    B) Yapıştırılır.

    C) Değiştirilir.

    D) İple sarılır.

    41. Araçta elektrik devresini yüksek akıma karşı koruyan devre elemanı hangisidir?

    A) Buji

    B) Soket

    C) Ampul

    D) Sigorta

    42.) Motor soğutma suyuna kışın donmaması için aşağıdakilerden hangisi kâfi ölçüde karıştırılır?

    A) Saf su

    B) Antifriz

    C) Motor yağı

    D) Fren hidroliği

    43.) Aracın gösterge panelinde bulunan biçimdeki ikaz ışığı, aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Motor yağ basıncı ikaz ışığı

    B) Egzoz gazları denetim ikaz ışığı

    C) Fren balataları aşınmış ikaz ışığı

    D) Emniyet kemeri takılı değil ikaz ışığı

    44.) Aşağıdakilerden hangisinin yapılması araçta yakıt tasarrufu sağlar?

    A) Araç üstü tavan bagajı kullanılması

    B) Tam gazdan ve ani hızlanmalardan kaçınılması

    C) Araçta yapılması gerekli bakım ve ayarların ihmal edilmesi

    D) Tavsiye edilmeyen tip ve ebatlarda araç lastiği kullanılması

    45.) Kontrol ve ceza korkusu olmadan yazılı kurallara uymanın yanı sıra yazılı olmayan, trafik içerisinde karşılıklı anlayış ve empati gerektiren davranışları oluşturma ve bu davranışları alışkanlık haline getirmedir.

    Bu cümlede tarifi yapılan kavram, aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Mizaç

    B) Vücut lisanı

    C) Trafik adabı

    D) Konuşma üslubu

    46.) Şoförün trafik ortamında yaptığı hangi davranış, öteki şoförlerin dikkatinin dağılmasına ya da paniğe kapılmalarına sebep olabilir?

    A) Davranışlarının sonuçlarını düşünerek hareket etmesi

    B) Aracını kullanırken trafik kurallarının şuurunda olması

    C) Diğerlerinin canına ya da malına ziyan verme sorumluluğunu üstlenerek araç kullanması

    D) Daima şerit değiştirerek (slalom yaparak) araç kullanması

    47.) Kentlerimizin en büyük meselelerinden biri olan trafik sıkışıklığında trafiği açmayacağını bile bile daima korna çalarak, etrafta bulunanların gürültü kirliliğine maruz bırakılması hâli, trafikte hangi temel pahaya sahip olunmadığını gösterir?

    A) Öfke

    B) Sabır

    C) İnatlaşma

    D) Çok reaksiyon

    48.) Şoförün aracını hareket ettirmesiyle birlikte trafikteki öbür yol kullanıcıları ile bağlantısı başlar ve aracını park edinceye kadar da bu irtibat sürer.

    Buna nazaran, aşağıdakilerden hangisi trafikte olumlu istikamette bağlantı kurma maharetine örnektir?

    A) Korkutmak yahut şaşırtmak

    B) Su, çamur ve benzerilerini sıçratmak

    C) Sola ya da sağa dönüş yapmadan evvel sinyal vermek

    D) Sigara külü ve izmaritlerini yahut öteki şeyleri yola atıp dökmek

    49.) I. Dikkatin dağılması

    II. Kural ihlallerinin artması

    III. Sabırsızlık ve tahammülsüzlüğün azalması

    Verilenlerden hangilerinin, trafikte öfke hissine kapılan şoförlerde görülme mümkünlüğü öbür şoförlere nazaran daha fazladır?

    A) Yalnız I

    B) I ve II

    C) II ve III

    D) I, II ve III

    50.) • Kaza sonrası meydana gelen maddi hasar ölçüsü

    • İş gücü kaybının yanı sıra yaralıların tedavi süreçleri ve maliyeti

    Trafik kazalarıyla ilgili olarak verilenler, aşağıdakilerden hangisini olumsuz tarafta tesirler?

    A) Ülke iktisadını

    B) Kasko sigortasının ehemmiyetini

    C) Bireylerde trafik şuurunun oluşmasını

    D) Taşıt güvenlik donanımlarının gelişimini

    EHLİYET İMTİHANI SORULARI KARŞILIK ANAHTARI

    1-B, 2-D, 3-A, 4-D, 5-C, 6-B, 7-A, 8-D, 9-C, 10-D, 11-D, 12-C, 13-D, 14-A, 15-D, 16-C, 17-C, 18-A, 19-B, 20-C, 21-B, 22-D, 23-A, 24-B, 25-A, 26-B, 27-A, 28-A, 29-D, 30-A, 31-B, 32-C, 33-D, 34-D, 35-C, 36-B, 37-C, 38-B, 39-A, 40-C, 41-D, 42-B, 43-A, 44-B, 45-C, 46-D, 47-B, 48-C, 49-B, 50-A

    Haberler.com – Gündem
  • Uzman öğretmenlik imtihanı ne vakit? Öğretmenlik meslek kanunu ne vakit yürürlüğe girecek?

    Uzman öğretmenlik imtihanı ne vakit sorusunun karşılığı merak edilen hususlar ortasında yer alıyor. Kelam konusu kanuna nazaran öğretmenler 10 yılı tamamladıklarında uzman öğretmenlik imtihanına girmeye hak kazanıyorlar. Kelam konusu imtihanı Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın organize etmesi ve yapması bekleniyor.

    UZMAN ÖĞRETMENLİK İMTİHANI NE VAKİT?

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 20. Ulusal Eğitim Şurasında yaptığı açıklamada uzman öğretmenlik hakkında bilgiler verdi. Ulusal Eğitim Bakanlığı imtihan tarihleriyle ilgili şimdi bir çalışma başlatmamış durumda. İmtihan tarihleri belirlendikten sonra Ulusal Eğitim Bakanlığı imtihan takviminde yer alacaktır ve sizler için haberimizi güncelleyeceğiz.

    Öte yandan yüksek lisans mezunu öğretmenler tezli/tezsiz farketmeksizin imtihansız uzman öğretmen olmaya hak kazanacaklar. Sadece meslekte 10 yılı doldurmuş olmaları kâfi olacak. 10 yılı dolduduran öğretmenlere uzman öğretmenlikle ilgili dersler de Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafından fiyatsız olarak verilecek.

    ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NEDİR?

    – Öğretmen Meslek Kanunu, 750 bini takımlı, 110 bini kontratlı, 100 binden fazlası okul yöneticisi olmak üzere 1 milyona yakın öğretmeni kapsıyor.

    – Kontratlı ve takımlı öğretmen ayrımı ortadan kalkacak. Mecburi hizmet hariç tüm öğretmenler tıpkı haklara sahip olacak.

    – Adaylık kaldırma imtihanı yapılmayacak. Öğretmenlerin mesleksel gelişimleri temelinde bir program uygulanarak adaylara takviye verilecek.

    – Mesleksel gelişim programlarında, yeni atanan ya da tecrübesi 5 yılın altında olanlara öncelik veren uygulama hayata geçirilecek.

    – 10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkânı getirilecek. Eğitimlerini tamamlayan ve imtihandan muvaffakiyetle geçen uzman öğretmenlerin maaşları 1000 lira artacak. Yeni düzenlemede, kontratlı öğretmenlerin 3 artı 1 zarurî hizmet müddetlerinin de bu 10 yıllık sürece dahil olması bekleniyor.

    – 10 yıllık uzman öğretmenler eğitimlerini tamamlayıp imtihanda başarılı oldukları takdirde başöğretmen unvanı ile misyon yapacaklar. Maaşları da 2000 lira artacak.

    – 75 bine yakın uzmanlık imtihanını kazanmış öğretmen mevcut. Bu öğretmenlerin, kanunun yürürlüğe girmesinin akabinde uzman öğretmenliğe geçiş yapması bekleniyor. Hâlihazırda 10 yılını doldurmuş yaklaşık 600 bin öğretmenin tamamı, rastgele bir kontenjan kısıtlaması olmadan bakanlığın düzenleyeceği eğitimlere ve akabinde yapılacak uzmanlık imtihanına girme hakkı elde edecek. Uzmanlıkta 10 yılını doldurmuş öğretmenler ise düzenlenecek eğitimlere katılıp akabinde yapılacak imtihanda başarılı olmaları halinde başöğretmenliğe hak kazanacak.

    ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NE VAKİT YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

    Teklif yasalaştıktan sonra 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

    Haberler.com – Gündem
  • Türk medya patronu Acun Ilıcalı, İngiliz futbol kulübü Hull City’yi satın aldı

    Hull City Çarşamba günü, Türkiye merkezli Acun Medya şirketinin kurucusu Acun Ilıcalı’nın İngiliz futbol kulübünün satın alımını tamamladığını duyurdu.

    Açıklamada, “Satın alma, İngiliz Futbol Ligi tarafından onaylandı ve onaylandı ve Acun Medya’nın kulübün tüm kontrolünü derhal yürürlüğe girdiğini görüyor” dedi.

    52 yaşındaki Ilıcalı, “Bugünkü en büyük hayallerinden birini” gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.

    “Hull City ile güzel bir yolculuğa çıkıyoruz. Hayranlarımızla birlikte gerçekleştireceğimiz çok büyük hayallerimiz ve hedeflerimiz var” dedi. “Bu süreçte gösterdikleri dostluk ve samimiyet için Allam ailesine teşekkür ediyorum. Bu güzel şehrin muhteşem taraftarlarıyla birlikte başarılara imza atacağımıza yürekten inanıyorum.”

    Hull City’den ayrılan başkan yardımcısı Ehab Allam, Ilıcalı ve ekibine “gelecek için en iyisini” diledi.

    Acun Medya Grubu 2004 yılında kuruldu ve o zamandan beri büyük bir uluslararası prodüksiyon şirketi ve yayın grubu haline geldi.

    Avrupa, Güney Amerika ve Kuzey Amerika’da gündüz ve prime time içerik üretiminin yanı sıra, Türkiye’de iki ulusal ana akım TV kanalı işletmektedir.

    Hull City, İngiltere Şampiyonası Ligi sıralamasında 25 maçta 23 puanla 19. sırada yer alıyor.

  • Zeytinyağının içerisine tuz ruhu koyarsanız…

    Yemeklerin, salataların vazgeçilmezi şifa deposu zeytinyağı insan sağlığına en faydalı yağdır. Kolesterolü dengeleyen, kalp damar hastalıklarından vücudu koruyan, karaciğerin toksinlerden zarar görmesini engelleyen zeytinyağı kendine has tat, koku ve lezzete sahiptir. Hal böyleyken hepimiz mutfaklarımızda zeytinyağı kullanıyoruz. Fakat piyasada birçok sahte zeytinyağı satılıyor. Kullandığımız zeytinyağının hakiki olması çok önemlidir.

    Zeytinyağınn hakiki olup olmadığını nasıl anlayacağız?

    Zeytinyağının lezzetli ve şifalı olması için hakiki olması gerekir. Hakiki olup olmadığını anlamak için birkaç test vardır.

    Donma testi

    Zeytinyağının hakiki olup olmadığını anlamanın en kolay yolu donma testidir. Boş bir bardağın içerisine zeytinyağı doldurup bu bardağı derin dondurucuya koyun ve yarım saat bekletip çıkartın. Çıkarılan zeytinyağının her yeri aynı şekilde donduysa zeytinyağı hakikidir. Fakat bazı yerleri donmuş, bazı yerleri ise sıvı haldeyse o zeytinyağı çok büyük bir ihtimalle hakiki değildir. Çünkü hakiki zeytinyağının donma derecesi 0 ile 6 derece arasıdır.

    Su testi

    Bir badağın yarısını ılık suyla doldurun. Ardından üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı suyun yüzeyinde kalıyorsa ve baloncuklar çıkarıyorsa o zeytinyağı hakikidir. Fakat zeytinyağı hiçbir baloncuk çıkarmadan suyun yüzeyinde dairesel bir şekilde kalıyor ve daha sonra suya karışıyorsa o zeytinyağı hakiki değildir. Zeytinyağı gibi üste çıkmak deyimi buradan gelmektedir.

    Tuz ruhu testi

    Bir çay bardağının yarısını zeytinyağıyla doldurun ve kalan kısmına da tuz ruhu ekleyip bardağı tamamen doldurun. Eğer tuz ruhu zeytinyağı ile bütünleşmiyorsa ve sarı rengini koruyorsa o zeytinyağı hakikidir. Fakat bardaktaki zeytinyağının rengi pembeleşiyor ise o zeytinyağı hakiki değildir.

    Tadım ve koku testi

    Zeytinyağı genzinizi yakıyor, fakat midenizi yakmıyor ise o zeytinyağı hakikidir. Midede yakma hissi yaratan zeytinyağı hakiki değildir. Zeytinyağından baskın olarak zeytin kokusu alınmalıdır. Eğer bunun yerine boya kokusuna benzer bir koku alınıyor ise hakiki değildir.

    Bu yazı Timeturk.com‘dan alınmıştır.

  • Türkiye ve Özbekistan ‘Afganistan’da birlikte çalışacak’

    Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Pazar günü yaptığı açıklamada, Türkiye ve Özbekistan’ın “Afganistan konusunda birlikte çalışacaklarını” söyledi.

    Çavuşoğlu, Özbek mevkidaşı Abdülaziz Kamilov ile İstanbul’da yaptığı görüşmenin ardından Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Tercihli Ticaret Anlaşması ile ticaretimizi daha da artıracağız” dedi.

    Aşı sertifikalarını karşılıklı olarak tanıyacağız” dedi. Toplantı, Afganistan’daki son durumu görüşmek üzere Türk Konseyi Dışişleri Bakanlarının Pazartesi günkü olağanüstü toplantısı öncesinde gerçekleşti.

  • SpaceX, Türkiye’nin ilk yerli iletişim uydusunu fırlatacak

    2022 yılında tamamlanması planlanan Türkiye’nin ilk yerli iletişim uydusu Türksat 6A, ABD merkezli uzay firması SpaceX tarafından fırlatılacak.

    Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yaptığı açıklamada, birçok şirketin tekliflerini ve seçeneklerini inceledikten sonra, hem teknik, hem idari hem de finansal açıdan “en iyi seçenek” olan SpaceX’in Falcon 9 roketinin seçildiğini söyledi. Cuma günü yayın.

    Türksat ve SpaceX’in de bu konuda bir anlaşma imzaladığını sözlerine ekledi.

    Bakan, uydunun üretim, entegrasyon ve test aşamalarının Uzay Sistemleri Montaj, Entegrasyon ve Test (AIT) Merkezi’nde yürütüldüğünü kaydetti.

    Projenin Türkiye’yi kendi haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülkeden biri yapacağının altını çizdi.

    Uydunun 2023’ün ilk çeyreğinde fırlatılması bekleniyor.

    Daha önce Türksat 5A uydusu da SpaceX tarafından Ocak 2021’de fırlatılmıştı.

    *Gökhan Ergoçun’un İstanbul’daki yazıları ve katkıları

Başa dön tuşu